Eczeem

  1. Home
  2. trending_flat
  3. Aandoeningen
  4. trending_flat
  5. Eczeem

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Hierdoor ontstaan rode, schilferige plekken en (erge) jeuk. Eczeem heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Het is een aandoening die snel kan genezen maar dagelijkse dingen zoals gebruik van (warm) water, zepen, enviromentele kenmerken, verkeerd gebruik van of het niet gebruiken van goede huidproducten en krabben houden de aandoening in stand.

Bijbehorende behandeling(en)

Eczeem komt in verschillende vormen voor. Veelvoorkomende symptomen die duiden op eczeem zijn een verdikte huid, rode plekken, bultjes, jeuk, blaasjes, schilfers en soms korsten. Mensen die last hebben van eczeem, hebben doorgaans ook een droge huid.

Symptomen van eczeem zijn:

  • Schilferige en rode gebarsten plekken op de huid van uw armen, handen, oren, voeten of benen
  • Kleine blaasjes die gevuld zijn met vocht en kunnen openbarsten tot wondjes
  • Jeukende en branderige huid met het gevoel altijd te willen krabben
  • Infecties van de huid door het openkrabben van de wondjes
  • Blaarvorming op de huid door acuut eczeem
  • Pigmentveranderingen

De behandeling van eczeem kan op verschillende manieren, maar het belangrijkste is om de huid niet te laten uitdrogen.

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die gekenmerkt wordt door een uiting van veel symptomen tegelijkertijd. Eczeem komt bij ongeveer 6% van de volwassenen in Nederland voor en is daarmee de meest voorkomende huidaandoening. Bij de meeste vormen van eczeem is jeuk de belangrijkste klacht, wat vaak terug te zien is door krabeffecten. Door het krabben kan een secundaire infectie ontstaan, met pijn en soms koorts. Ook is de huiduitslag vaak opvallend en cosmetisch storend.

 

Het meest karakteristieke histologische kenmerk van (acuut) eczeem is de spongiose: zwelling in de eczeemplek, waardoor een blaasje kan ontstaan. Niet altijd is dit symptoom bij alle vormen van eczeem volledig ontwikkeld. Bij acuut eczeem zien we vaak roodheid, zwelling, bultjes en blaasjes, soms nattend. In het subacute stadium nemen veel van deze symptomen af en wordt de huid droger en ontstaat er meer schilfering. In de chronisch fase neemt de zwelling af, wordt de huid dikker en ontstaan er kloven.

Wat kunt u eraan laten doen?

Voorafgaand aan een behandeling vindt er eerst een vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut bekijkt hoe eczeemplekken eruit zien. Zij stelt in overleg met u een persoonlijk behandelplan op. Voor een optimaal resultaat is een goede verzorging thuis belangrijk.

Belangrijk daarbij is:

  • Was de huid niet te vaak, het liefst om de dag.
  • Was de huid niet met gewone zepen maar met waslotions en douche-oliën
  • Smeer de huid gedurende dag meerdere malen in met een vettende, beschermende creme of zalf.
  • Krab niet aan de huid. Dit geeft namelijk een allergie-respons waardoor de huid steeds meer zal jeuken en steeds roder en meer geïrriteerd wordt.
  • Koel de huid af met een koelpack als je jeuk, irritatie of roodheid ervaart. Liever niet afkoelen met water, want water droogt de huid uit en kan daardoor ook meer jeuk veroorzaken.

Als behandeling bieden we een combinatie van verschillende therapiën: Blauw LED licht bij ontstoken eczeem, bijna infrarood LED licht voor huidherstel bij ontstoken en niet ontstoken eczeem, exfoliërende peeling met vitamine C voor schilfering, Microneedling om restverschijnselen zoals hyperpigmentatie en verlittekening aan te pakken en de huid sterker te maken.

Worden de behandelingen vergoed?

Behandelingen voor eczeem wordt op dit moment nog niet vergoed door de verzekering.

Overige aandoeningen