Huidveroudering

  1. Home
  2. trending_flat
  3. Aandoeningen
  4. trending_flat
  5. Huidveroudering

Huidveroudering is iets waar we uiteindelijk allemaal mee te maken krijgen. De een heeft echter sneller en meer last van de bekende kenmerken dan de ander.

Bijbehorende behandeling(en)

Kenmerken huidveroudering

  • Drogere huid
  • Huidverslapping
  • Doffere huid
  • Bruine pigmentvlekken
  • Rode vlekken of meer zichtbare vaatjes
  • Fijne lijntjes
  • Steeds meer steelwratjes en platte wratjes
  • Kersangiomen of rode wratjes
  • Witte pigmentvlekken
  • Rimpels
  • Volumeverlies
  • Ouderdomswratten

Vanaf het 25ste levensjaar vermindert de stevigheid en veerkracht van de huid. Dit komt veelal door jarenlange blootstelling aan UV-straling, omgevingsfactoren zoals uitlaatgassen en fijnstof en leefstijl.
Door deze vermindering van stevigheid en veerkracht beginnen de eerste zichtbare verandering al vanaf het 30ste levensjaar zichtbaar te worden. De aanmaak van collageen en elastine wordt verminderd en door UV-straling wordt het aanwezige collageen aangetast waardoor de huid slapper wordt. Daarnaast wordt de productie van melanine onregelmatiger, hierdoor komen kleurverschillen in de huid. Pigmentvlekken worden vaak veroorzaakt door schade in de huid door de zon of bijvoorbeeld een ontsteking (acne,e.d.) De bloedvaatjes in de huid worden slapper waardoor deze verwijden en door de dunner geworden huid ook meer zichtbaar worden. Hierdoor ontstaan ook rode verkleuringen in de huid. De huid kan ook droger gaan aanvoelen door de vermindering van de talgproductie en verlies van vocht.

Belangrijk is het voorkomen van veel van bovenstaande klachten. Het is daarom belangrijk om al vanaf het 20e levensjaar goed de huid te beschermen en behandelen.

Hoe voorkom en behandel je huidveroudering?

Allereerst is het belangrijk dat je een bepaalde set van producten gebruikt. Deze producten helpen bij het beschermen van de huid en het verstevigen van het collageen.

Antioxidanten:

Vitamine C is van een bekende sterke antioxidant. Daarnaast zijn Druivenpitextract, Vitamine E en groene thee goede antioxidanten. Antioxidanten zijn nodig om schadelijke stofjes in de huid te neutraliseren. De schadelijke stofjes veroorzaken celschade en cel-DNA schade waardoor huidveroudering en huidkanker kunnen ontstaan. Neutralisatie gebeurt in onze eigen huid door middel van pigment. Dit kan echter wel sneller resulteren in pigmentvlekken en een ongelijke teint. Om een overmatige of ongelijkmatige pigmentafgifte te voorkomen, moeten we antioxidanten gebruiken. Wij gebruiken hiervoor graag de vitamine C producten van Lira Clinical. Deze producten bevatten hoge concentraties van Vitamine C en zijn nog betaalbaar. Gemiddeld doe je 4-6 maanden met 1 verpakking.

Retinoïden:

Retinol is een stofje wat een snellere celcyclus stimuleert. De celcyclus (celdeling- celontwikkeling – celdood) is belangrijk voor het herstellen van beschadigd weefsel. Retinol versnelt deze celdeling waardoor kapotte of beschadigde cellen sneller de huid uitgroeien en zorgt ervoor dat de huid dikker en weerbaarder wordt. Meer gezonde cellen aan het huidoppervlak betekent namelijk een betere hechting tussen deze cellen. Hierdoor kan vocht de huid niet uitlekken en kunnen bacteriën de huid niet zomaar inglippen. Retinol is echter wel een stofje waar je huid even aan moet wennen. Niet elke huid kan dezelfde formule met retinol goed verdragen. Daarom hebben wij 3 soorten in ons assortiment. De Lira Clinical Pro C4 Retinol is een retinol serum met een hoge concentratie. Daarnaast bevat het een dosis vitamine C. De Retinol in de Expert drops van Endocare is op een gelbasis en iets minder sterk dan de Lira variant. De lichtste variant is de Tebiskin Reticap creme. Retinol is hierbij verwerkt in een nachtcreme waarbij de huid ook gelijk wordt verzacht en gehydrateerd.

SPF:

We weten dat UV-straling naast een mooi kleurtje ook negatieve effecten met zich meebrengt, zoals huidveroudering en vlekken. Recente studies laten zien dat niet alleen UVA en UVB dit doen, maar ook zichtbaar licht of blauw licht (van de zon 60%, en van je telefoon, tablet, computer en tv voor 40%). De meeste van ons zullen elke ochtend netjes zonnebrand op doen of een dagcrème met daarin een zonnefactor. Op zich al een heel goed begin… maar wist je dat een zonnefactor gemiddeld 2 uur lang werkzaam is en daarna met een rap tempo in sterkte daalt? Dat betekent dat je na die 2 uur eigenlijk geen actieve zonnefactor meer op je huid hebt en de zon en het blauwe licht weer vrij spel krijgen. Het om de 2 uur aanbrengen van een goede zonnefactor beperkt de kans op huidveroudering en huidbeschadiging van UV-straling en blauw licht aanzienlijk. Hiermee wordt ook de kans op huidveroudering teruggedrongen. Let wel op dat een SPF na opening maar 12 maanden meegaat. Daarna zwakt de beschermingsfactor snel af en ben je niet meer beschermt tegen huidschade en huidveroudering. Neem voor een goede bescherming altijd een SPF 30 of SPF50 met bescherming tegen UVA, UVB, IR (infrarood licht) en Blauw licht (zichtbaar licht/daglicht). Wij gebruiken hier graag de zonnebrand van Heliocare voor. Deze zijn licht, niet vettend en hydraterend.

Wat kunt u eraan laten doen?

Om huidveroudering zo effectief mogelijk te behandelen, vindt er eerst een vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut bekijkt wat voor kenmerken van huidveroudering er aanwezig zijn. Zij stelt in overleg met u een persoonlijk behandelplan op en geeft aan welke behandeling het meest geschikt is. Er wordt onderscheid gemaakt in drie behandelingen; peelings of een microneedling behandeling. Afhankelijk van uw huidtype en de huidklachten wordt de beste behandeling geselecteerd. Voor een optimaal behandelresultaat vindt een behandeling altijd in combinatie met thuisproducten plaats. Deze thuisproducten zijn er om vrije radicalen te helpen elimineren zodat pigment minder snel nodig is, om cel-DNA en celstructuren in de huid te beschermen en om de huid weerbaarder te maken tegen aanvallen van buitenaf.

Worden de behandelingen vergoed?

Behandelingen tegen huidveroudering worden niet vergoed door de verzekering.

Overige aandoeningen