Wratten

 1. Home
 2. trending_flat
 3. Aandoeningen
 4. trending_flat
 5. Wratten

Bij Q-Derma Huidkliniek kunt u terecht voor de behandeling van verschillende soorten wratten.

Bijbehorende behandeling(en)

 1. Ouderdomswratten, ook wel verruca seborrhoica genoemd, zijn de meest voorkomende goedaardige huidplekjes. Ze zien er vaak ruw, verheven uit en hebben een bruinige kleur. Ze verschijnen vaak vanaf het 40e levensjaar en nemen met de jaren toe. De aandoening komt over het algemeen vaker voor bij mensen met een licht huidtype dan bij mensen met een donker huidtype en is vaak te vinden op door zon beschenen huiddelen (romp, gezicht, handruggen).De plekjes kunnen variëren van een aantal millimeter tot vele centimeters in doorsnee. Ook de dikte kan variëren per plekje. Vaak nemen de plekjes met de jaren toe in aantal. Het is helaas niet te voorkomen dat ze ontstaan. Gelukkig zijn ook deze wratjes goedaardig en is het niet noodzakelijk ze te verwijderen. Omdat ze als cosmetisch storend kunnen worden ervaren, kunnen ze wel worden weggehaald.
 2. Fibromen, ook wel steelwratjes genoemd, zijn goedaardige, kleine gezwellen op de huid die bestaan uit bindweefsel. Vaak zijn ze huidskleurig of lichtbruin van kleur.Fibromen komen bij een groot gedeelte van de bevolking voor. Vaak nemen de plekjes met de jaren toe in aantal. Het is helaas niet te voorkomen dat ze ontstaan. Gelukkig zijn deze wratjes goedaardig en is het niet noodzakelijk ze te verwijderen. Omdat ze als cosmetisch storend kunnen worden ervaren, kunnen ze wel worden weggehaald.De fibromen ontstaan vaak op plekken waar veel wrijving is zoals:
  1. oksels
  2. hals
  3. oogleden
  4. onder de borsten
  5. liezen
 3. Platte wratten, lijken veel op fibromen maar zijn vaak groter van stuk en liggen geheel op de huid. Ze zijn vaak huidskleurig tot lichtbruin van kleur en kunnen zacht aanvoelen. Vaak nemen de plekjes met de jaren toe in aantal. Het is helaas niet te voorkomen dat ze ontstaan. Gelukkig zijn deze wratjes goedaardig en is het niet noodzakelijk ze te verwijderen. Omdat ze als cosmetisch storend kunnen worden ervaren, kunnen ze wel worden weggehaald.
 4. Voetwratten. Deze soort wratten wijkt wat af van de eerste 3 genoemden. Voetwratten bevinden zich vaak op de voetzool of op de tenen en variëren van grootte van enkele millimeters tot een centimeter. Onder de voet ziet de wrat er vaak plat uit. Dit komt omdat het bolle gedeelte van de wrat naar binnen duwt. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Zit de wrat op de tenen of rand van de voet, ziet hij er vaak iets verdikt uit. De wratten zijn meestal huidskleurig of roze van kleur. Voetwratten ontstaan vaak door vochtigheid en kunnen besmettelijk zijn. Het is niet noodzakelijk ze te verwijderen maar verwijdering kan pijnverlichting geven en cosmetisch gezien prettiger zijn.

Wat kunt u eraan laten doen?

Voorafgaand aan een behandeling vindt er eerst een vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut bekijkt wat voor wratten er aanwezig zijn. Zij stelt in overleg met u een persoonlijk behandelplan op en geeft aan welke behandeling het meest geschikt is. Er wordt een keuze gemaakt uit 1 of meer van de volgende behandelingen; coagulatie met de cauteerstift/zapper of behandeling middels stikstof/Cryopen. Afhankelijk van uw klachten de beste behandelcombinatie geselecteerd.

Worden de behandelingen vergoed?

Behandelingen tegen wratten worden vaak niet vergoed door de verzekering.

Overige aandoeningen