Oedeemtherapie

  1. Home
  2. trending_flat
  3. Behandelingen
  4. trending_flat
  5. Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem betekent letterlijk: vochtophoping. Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn een strak en gespannen gevoel van de huid, een zwaar en vermoeid gevoel van bijvoorbeeld een been, arm en/of borst. Daarnaast kunnen pijnklachten ontstaan en kan een lichaamsdeel in omvang toenemen. Oedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van oedeem en er bestaan verschillende vormen van oedeem.

  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem
  • Veneus oedeem (CVI)
  • Arterieel oedeem

Onderdelen Oedeemtherapie

Bij de huidtherapeut kunt u terecht voor alle vormen van oedeem. De behandeling van oedeem wordt vaak intensief gestart met tweemaal per week. Na verloop van tijd wordt het aantal behandelingen afgebouwd. Oedeemtherapie bestaat meestal uit verschillende onderdelen:

  • Manuele Lymfedrainage (MLD)
    Een oppervlakkige tot middeldiepe massage die de opname en afvoer van weefselvocht door het lymfestelsel stimuleert.
  • Fasciatechniek
    Een massagetechniek waarbij de huidlagen onderling worden opgerekt om zo verklevingen en littekens los te maken en doorbloeding en afvoer van afvalstoffen te verbeteren.
  • Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC)
    Door middel van een pomp (lymphapress) wordt compressie toegepast op de ledematen. De bloedstroom neemt toe, stimuleert de afvoer van weefselvocht en geeft versoepeling en pijnvermindering.
  • Endermologie (LPG Alliance)
    Endermologie is een therapie waarbij met een apparaat de huid wordt opgetild en gemasseerd. Deze behandeling kan de diepere huidlagen bereiken en losmaken. Vaak wordt behandeling met dit apparaat als ontspannen ervaren.
  • Lymftaping
    Lymftape kan als aanvulling op de oedeemtherapie worden toegepast. Het is een speciale tape die helpt met de vochtafvoer stimuleren en/ of fibrose en littekens versoepeld.
  • Littekenbehandeling
    Indien een litteken klachten zoals pijn, jeuk en verkleving geeft, kan dit worden behandeld met speciale massagetechnieken en siliconenpleisters. Hierdoor kan een mogelijke bewegingsbeperking worden behandeld, het wondgenezingsproces en het visuele aspect worden verbeterd.

Vergoedingen

Op een beroep te kunnen doen op een huidtherapeut is in het geval van oedeem vaak een verwijzing van een huisarts of specialist nodig. De vergoedingen voor behandeling verschillen per verzekering sterk. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u heeft.

N.B. Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

Behandelingen