De donkere huid

  1. Home
  2. trending_flat
  3. Aandoeningen
  4. trending_flat
  5. De donkere huid

Ongeveer 90% van de wereldbevolking (25% van de Nederlandse bevolking) heeft een getinte of donkere huidskleur. Toch lijken veel huidspecialisten nog niet alles over te weten. En hoewel ook bij deze huidtypes klachten zoals acne, eczeem, psoriasis, huidkanker en littekens net zo vaak voorkomen als bij de lichtere huidtypes, is de behandeling ervan toch een complexere zaak.
Allereerst zullen we wat fabels uit de weg ruimen en er feiten voor op de plaats zetten.

Bijbehorende behandeling(en)

1. De donkere huid is kwetsbaarder dan de lichte huid

Nu is het zo dat we bij de donkere huid vaker pigmentverschuivingen en verdikte littekens zien. Hierdoor lijkt het misschien dat de donkere huid veel kwetsbaarder is. Maar dit is niet geheel terecht. De donkere huid is wat compacter dan de lichte huid. De huid bevat meer lagen collageen (lijm) in het bovenste deel van de epidermis (opperhuid) en de binding tussen de cellen is sterker. De huid is daardoor sterker maar helaas betekent dit ook dat puistjes minder makkelijk doorbreken. Dat resulteert in onderhuidse bobbels en ontstekingen met als gevolg pigmentvlekken.

Pigmentvlekken zijn haast een standaard reactie van de donkere huid als gevolg van een trauma (ontsteking, krabben, vallen, operaties). De melanocyt (immuuncel en pigmentfabriek) merkt een ontstekingsreactie op en vormt daarop pigment. Deze ontstekingsreactie valt gezonde cellen in de huid aan. Het gevormde pigment neutraliseert de ontstekingsreactie en dient dus als een beschermer. Helaas vinden wij de pigmentvlekken ontsierend.

Doordat de huid compacter is duurt het langer voor deze pigmentvlekken om te verdwijnen.

2. Lichte vlekken in een donkere huid zijn littekens

Gelukkig is dit niet standaard het geval. Vaak zijn lichte vlekken te wijten aan een heftige reactie op behandelingen zoals peelings of een andere beschadiging van de huid. Een peeling zorgt voor korstvorming en afschilfering. Op de plekken waar dit wat sneller is gegaan en de huid vervolgens afschilfert, kan een lichte vlek in de huid zichtbaar worden. Dit is geen litteken maar een plek waar de compacte huidlaag vol pigment in 1 keer is afgeschilferd. Er worden, ook door de peeling, nieuwe huidcellen aangemaakt. Wanneer deze klaar zijn kunnen ze weer pigment opnemen en naar de buitenkant van de huid groeien. Het duurt ongeveer 2 weken voordat een nieuwe lading pigment is aangemaakt. Vervolgens duurt het nog 6-8 weken voordat alle cellagen weer vol pigment zitten en naar de buitenkant van de huid zijn gemigreerd. Het is dus vaak een tijdelijke complicatie.

3. De donkere huid is droger dan de lichte huid.

Wij leven in een koel klimaat met een lage luchtvochtigheid en het is in onze cultuur een gewoonte om de huid veelvuldig te wassen. Dit betekent dat de huid regelmatig wordt blootgesteld aan uitdroging. Een drogere huid uit zich in schilfering en een trekkerig gevoel. Dit is bij de donkere huid meer zichtbaar en wordt ashiness genoemd. De lichte huid heeft hier ook last van, maar het is minder zichtbaar. Ashiness betekent dat de lipidenlaag (vettige substantie) in de huidbarrière is verstoord. Deze lipidenlaag zorgt voor soepelheid en voorkomt vochtverlies van de huid. Is er een probleem met de lipidenlaag, dan droogt de buitenste laag uit en zullen er meerdere lagen cellen tegelijk afschilferen. De huid eronder mist haar beschermlaag en er zal vochtverlies optreden. De huid wordt nu dunner en gevoeliger voor infecties en ziet er droog en geïrriteerd uit.

4. Mensen met een donkere huid zijn beter beschermd tegen UV-straling

YES! De donkere huid wordt beschermd door haar pigment. Pigment, ook wel melanine genoemd wordt gevormd door melanocyten (immuuncel en pigmentfabriek). Nu heeft de donkere huid veel meer melanocyten dan de lichte huid en de productie van pigment is hoger. Hierdoor wordt er veel pigment afgegeven aan de huidcellen. Dit is mooi, want nu worden de celkernen met het belangrijke cel-DNA met een soort pigmentparaplu afgedekt. Uv-straling probeert de cel kapot te maken en het DNA te beschadigen. Hierdoor kan op latere leeftijd huidveroudering en zelfs huidkanker ontstaan. De donkere huid en haar paraplu van pigment geven een natuurlijke bescherming van het DNA in de cellen, vergelijkbaar met een SPF13. Hierdoor worden tekenen van huidveroudering minder snel zichtbaar.

Dit mooie schild is helaas ook de reden dat mensen met een donkere huid vaker een vitamine D-tekort hebben. UV-B straling zorgt voor vitamine D-aanmaak in de huid en het pigmentschild houdt UV-B tegen. Vitamine D is onder andere nodig voor gezonde botten. Behalve een pigmentschild is het ook nog eens zo dat de donkere huid compacter is door meerdere lagen collageen tussen de cellen. Hierdoor heeft de huid een extra beschermlaag tegen invloeden van buitenaf (zon, kou, hitte, water) en zal zij minder snel last hebben van vochtverlies, mits je de huid goed verzorgd!

5. Huidkanker komt niet voor bij de donkere huid.

Helaas is dit een fabel. Door punt 4 weten we nu dat de donkere huid van zichzelf een betere bescherming heeft tegen DNA-schade door de zon. Maar deze bescherming is vergelijkbaar met een SPF13. Dit betekent dat er nog een grote hoeveelheid UV-straling bij de cellen en hun DNA komt. Om huidkanker tegen te gaan en huidveroudering te verminderen, is het belangrijk om toch een SPF30 of SPF50 te smeren. Niet tegen verbranding, maar tegen huidkanker en huidveroudering. Naast huidkanker door de zon, komt bij de donkere huid het acrolentigineus melanoom het meest voor. Dit is een vorm van melanoom (huidkanker) die je voorkomt op de handpalmen en voetzolen. Check hierom, ook bij de donkere huid, altijd goed je huid op verdachte plekjes!

Kun je de donkere huid dan wel behandelen?

Jazeker! De focus ligt bij behandeling vooral op het verminderen en voorkomen van de ontstekingsprikkel. Dit voorkomt de aanmaak van extra pigment. Bij Q-Derma Huidkliniek hebben wij specifieke cursussen gevolgd om de beste en veiligste aanpak van de huidaandoeningen bij de donkere huid te kunnen uitvoeren.

Zo voeren wij acnetherapie, peelings, microneedling, laserontharing en coagulatietherapie uit bij ALLE huidtypen. Ook de meest donkere! Bij de intake zullen we de stappen van het behandelplan geheel uitleggen zodat je met een gerust hart bij ons op de behandelbank kunt gaan liggen.

Overige aandoeningen