Lipoedeem

  1. Home
  2. trending_flat
  3. Aandoeningen
  4. trending_flat
  5. Lipoedeem

Lipoedeem is een medische aandoening waarbij de vetcellen onder invloed van vrouwelijke hormonen veranderen van grootte, vorm en/of aantal. Vaak begint het in de puberteit, als je voor het eerst de pil gaat gebruiken of daar juist mee stopt, of tijdens een zwangerschap of de menopauze. Veelal wordt deze aandoening fout gediagnosticeerd als overgewicht en blijven mensen onnodig lang doorlopen met hun klachten. Lipoedeem kan voorkomen aan de benen, armen en op het torso.

Bijbehorende behandeling(en)

Symptomen van lipoedeem

In onze praktijk is er speciale aandacht voor lipoedeem. Lipoedeem is een nog veelal onbegrepen en verkeerd gediagnosticeerde ziekte. Het is geen oedeem/vochtziekte, hoewel de naam daar wel naar hint. Lymfoedeem is een aandoening waarbij de lymfe zijn aangedaan, beschadigd of geheel ontbreken. Bij lipoedeem zijn de lymfe nog geheel intact en blijven vaak ook buiten schot. Wel kan lipoedeem voorkomen naast andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld lymfoedeem, chronisch veneuze insufficiëntie (CVI) en obesitas. Lipoedeem heeft een aantal goed herkenbare kenmerken en is in te delen in verschillende stadia. Niet iedereen heeft alle kenmerken en niet iedereen ziet het lipoedeem verergeren tot een hoger stadium.

  • Zware benen
  • Komt vaak alleen bij vrouwen voor vanwege het verband met het hormoon oestrogeen
  • Verstoorde oestrogeenbalans
  • Bobbels of cellulitis op de benen (soms zichtbaar, maar vaak alleen maar voelbaar)
  • Plaatselijke vetophopingen bij bijvoorbeeld de knieën en heupen
  • Snel blauwe plekken
  • Zeer gevoelige huid
  • Zeer losse, slappe huid
  • Afvallen gaat vaak uiterst moeizaam in de aangedane gebieden
  • Je kan geen putjes drukken in de huid (dit kan bij lymfoedeem en CVI wel)
  • Enkels en handen hebben juist geen klachten!

Bron: https://www.obesityhelp.com/articles/lipedema-when-traditional-obesity-protocols-are-ineffective/

Gevolgen van lipoedeem

Vocht vasthouden (lymfoedeem) en spataders zijn bijkomende problemen. Ze ontstaan niet door het lipoedeem zelf maar door secundaire oorzaken zoals een veneuze insufficiëntie of obesitas. Het lipoedeem zal dan groeien en op onderliggende structuren duwen. Daarnaast zorgt aankomen ook voor het groeien van de vetcellen in het lipoedeem. Dit geeft vaak een verergering van de pijnklachten omdat in de vetcellen de ontstekingscellen omhoog gaan. Daardoor ontstaat er in de vetcellen en omgeving meer inflammatie/ontsteking en hypoxia/ zuurstofgebrek. Lipoedeem zelf zal niet zomaar verergeren. Verergering komt vaak door aankomen ==> ontstekingscellen in vetcellen vermeerderen + zuurstofgebrek ==> meer pijnklachten ==> minder bewegen ==> meer aankomen en spierafname ==> ontstekingscellen in vetcellen vermeerderen + zuurstofgebrek ==> meer pijnklachten ==> nog minder bewegen, etc. Dit is een vicieuze cirkel die moet worden doorbroken.

Wat kunt u eraan laten doen?

Voorafgaand aan een behandeling vindt er eerst een uitgebreid intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut bekijkt wat voor kenmerken van lipoedeem er aanwezig zijn. Vervolgens kijkt zij met u wat u lichamelijk kunt en wat u graag wil verbeteren/ versterken. Zij stelt in overleg met u een persoonlijk behandelplan op en geeft aan welke behandeling het meest geschikt is. Er wordt een combinatie gemaakt van 2 of meer van de volgende behandelingen; LPG endermologie, omvangsmetingen, weegmomenten (BMI, spier, vetgehalte, visceraal vet en gewicht), sport en voedingsadvies en indien nodig lymfedrainage en het aanmeten van therapeutische kousen. Afhankelijk van uw klachten de beste behandelcombinatie geselecteerd.

Worden de behandelingen vergoed?

Behandelingen voor lipoedeem, lipo-lymfoedeem of lipoedeem met veneuze (spatader) klachten kan worden vergoed als Oedeemtherapie vanuit het aanvullende verzekeringspakket en in sommige gevallen ook onder de chronische code uit het basispakket.

Overige aandoeningen