Melasma

 1. Home
 2. trending_flat
 3. Aandoeningen
 4. trending_flat
 5. Melasma

Melasma is pigmentsoort die zich niet houdt aan de standaard groei en ontwikkeling van pigmentvlekken. Het is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen. Vaak wordt melasma aangeduid als zwangerschapsmasker omdat het vaak voorkomt bij vrouwen die zwanger zijn. Echter is gebleken dat het niet de zwangerschap is die melasma veroorzaakt maar de vrouwelijke hormonen. Het gebruik van de pil kan dus ook een verhoogde kans geven op het ontwikkelen van melasma.

Bijbehorende behandeling(en)

Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die vaak na het kalmeren van de vrouwelijke hormonen weer verdwijnt. Echter is het in sommige gevallen erg hardnekkig. Melasma is vorm van pigmentontwikkeling die snel opnieuw getriggerd kan worden. Het pigment is bij Melasma verdeeld over verschillende dieptes en komt voor in de epidermis (bovenste huidlaag) en de dermis (onderste huidlaag). Hierdoor groeit Melasma lastig uit en kan het de ene maand donkerder ogen dan in andere maanden. Onderzoek wijst uit dat de pigmentcellen kunnen worden getriggerd tot de aanmaak van meer pigment door andere celstructuren in de huid. Dit betekend dat er triggers in de huid liggen die elke moment een nieuwe lading pigment kunnen veroorzaken. Om melasma te behandelen is dan ook een behandeling van al deze cellen en celstructuren nodig.

Een behandeling tegen Melasma bestaat altijd uit voorbehandeling met een groep thuisproducten en tabletten, gevolgd door Microneedling voor het sneller uitgroeien van gepigmenteerde cellen.

Thuisproducten:

 1. Antioxidant (vitamine C, E, groene thee, etc.): helpen vrije radicalen neutraliseren en voorkomen zo de aanmaak van overmatig pigment
 2. Retinol: helpt celdeling van gezonde cellen vergroten en de afschilfering van gepigmenteerde cellen versnellen
 3. Tranexaminezuur: voorkomt aanvallen van endotheelcellen op de pigmentcellen
 4. Azelaïnezuur: voorkomt aanvallen van fibroblasten op de pigmentcellen
 5. Antihistaminica (allergietabletten): voorkomt aanvallen van de mestcellen op pigmentcellen
 6. SPF50: beschermt de huid tegen de gevolgen van UV-straling.

Worden de behandelingen vergoed?

Behandelingen voor melasma kunnen worden vergoed vanuit het aanvullende verzekeringspakket.

Overige aandoeningen