Chronische veneuze insufficiëntie

  1. Home
  2. trending_flat
  3. Aandoeningen
  4. trending_flat
  5. Chronische veneuze insufficiëntie

Chronische veneuze insufficiëntie oftewel CVI, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem).

Bijbehorende behandeling(en)

Hoe ontstaat het?

Dit alles ontstaat door een storing in het veneuze systeem (aderen). Het ontstaat in de benen (meestal rondom de enkels) doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, bijvoorbeeld bij spataderen en trombose. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed en de vochtafvoer belemmerd en treden klachten (zoals vochtophoping) op.

Defecte kleppen in de aderen (het veneuze systeem) van de benen verhinderen een optimale terugstroom van zuurstofarm, afvalrijk bloed uit de benen richting het hart. Lymfevocht wordt onvoldoende afgevoerd. De benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen geven pijnklachten.

Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico. Het oedeem verhindert een goede doorbloeding van de huid van benen en enkels. Daardoor genezen wondjes op die plaatsen slecht en neemt het risico op een open been (ulcus cruris) toe.

Wat kunt u eraan laten doen?

Behandeling richt zich op de symptomen. We kunnen namelijk wel oedeem, pijn, jeuk en huidverkleuringen behandelen en spataders tegen gaan, echter kan een slecht werkend veneus systeem niet blijvend worden opgelost.

Behandeling bestaat vaak uit een combinatie van de volgende therapieën: oedeemtherapie en therapeutisch elastische kousen.

Worden de behandelingen vergoed?

Behandelingen voor CVI kunnen worden vergoed vanuit het aanvullende verzekeringspakket onder oedeemtherapie.

Overige aandoeningen