Spataders

 1. Home
 2. trending_flat
 3. Aandoeningen
 4. trending_flat
 5. Spataders

Spataderen zijn aderen in de benen die onder grote druk zijn uitgezet en hierdoor zichtbaar worden door de huid heen. Er zijn verschillende soorten spataderen zoals oppervlakkige spataderen en dieper gelegen spataderen.

Bijbehorende behandeling(en)

Niets gevonden.

Oppervlakkige spataderen

Oppervlakkige spataderen zijn de kleine rode of paarse vaatjes die naarmate men ouder wordt ontstaan op de benen. De vaatjes kunnen soms jeuk of pijn veroorzaken. Vaak is de huid ook gevoelig en in enkele gevallen kunnen ze makkelijker gaan bloeden. De oppervlakkige spataderen zijn vaak cosmetisch storend maar kunnen geen kwaad.

Dieper gelegen spataderen

Dieper gelegen spataderen zijn paarsblauw van kleur en geven vaak meer klachten zoals pijn, vermoeide benen, krampen etc. De klachten nemen met de jaren toe en gaan niet meer vanzelf weg.  Vaak vallen deze spataderen onder de groep klachten van chronische veneuze insufficiëntie of CVI.

Wat kunt u eraan laten doen?

Alleen de oppervlakkige kleine spataderen kunnen worden behandeld door een dermatoloog. Dit gebeurt door middel van wegspuiten met een injectienaald.  Grotere en dieper gelegen spataderen kunnen alleen door een vaatspecialist worden behandeld.

Bij het behandelen van spataderen is het vaak ook aan te raden om therapeutische elastische kousen te gaan dragen. Hierdoor wordt de afvoer van de bloedvaten gestimuleerd en zullen de klachten zoals pijn en vermoeide benen verminderen. Tevens zorgen de kousen ervoor dat er minder snel nieuwe spataderen zullen ontstaan. Kousen worden ook ingezet om dieper gelegen spataderen en hun klachten te verminderen. Deze kousen kunt u bij ons laten aanmeten.

Bekende oorzaken van spataders:

 • zwangerschap
 • obesitas
 • erfelijkheid
 • langdurig zitten of staan
 • trombose
 • ouderdom

Overige aandoeningen