Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid die op elke plek van het lichaam kunnen ontstaan. Ze worden veroorzaakt door een ophoping van het organisch pigment ‘melanine’ dat ons beschermt tegen schadelijke uv-straling. Pigment wordt gemaakt door onze pigmentcellen, ofwel melanocyten, en zorgt behalve voor de kleur van onze huid, ook voor de kleur van haar en ogen. Wanneer er te veel pigment op een kleine oppervlakte voorkomt zien we dat als een donkere verkleuring, of pigmentvlek.

Bijbehorende behandeling(en)

Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken, die ook bijna allemaal een andere oorzaak hebben. Pigmentvlekken kunnen aangeboren zijn of juist pas op latere leeftijd ontstaan. Ook zit er veel variatie in kleur, vorm en grootte: er bestaan zowel zwarte en bruine als witte pigmentvlekken; de vorm kan mooi rond zijn of juist meer grillige vormen aannemen.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Hoe pigmentvlekken precies ontstaan is niet bekend. De vorming van pigment is een proces dat per huidtype verschilt. In sommige families komen pigmentvlekken meer voor dan in andere families. De aanmaak van melanine kan worden gestimuleerd worden door:

  • Blootstelling aan zon
  • Hormonale schommelingen door gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap. Deze schommelingen kunnen ook voorkomen bij de ziekte van Addison, een hormoonaandoening van de bijnieren.
  • Ziekten of medische behandelingen: bij sommige auto-immuunziekten (bijv. vitiligo), ijzerwaarde afwijkingen (bijv. hemochromatose) en vitamine-afwijkingen (bijv. vitamine C-tekort), of na een behandeling als chemotherapie.
  • Na een ontstekingsreactie of beschadiging van de huid, bijvoorbeeld door acne of eczeem.

Mensen met een donker huidtype hebben een groter risico op verkleuring van de huid na een ontsteking. Schadelijke stofjes zoals UV-straling en ontstekingsenzymen zetten zich in de huid om naar vrije radicalen. Deze stofjes vreten zich een weg door de celwanden van onze huidcellen heen en maken het DNA in de cellen kapot. Deze beschadigingen alarmeren onze verdedigingscellen. In onze huid wordt de verdediging georganiseerd door de pigmentcellen. Melanine oftewel pigment is een stofje dat in staat is om vrije radicalen te vangen en vernietigen. Dit melanine blijft vervolgens achter in de huid tot het uitgroeit. Bij sommige mensen is dit meer zichtbaar dan bij anderen.

Wat kunt u eraan laten doen?

Om pigmentvlekken zo goed mogelijk te kunnen behandelen, vindt er eerst een vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut bekijkt van welk type pigment er sprake is. Zij stelt in overleg met u een persoonlijk behandelplan op en geeft aan welke behandeling het meest geschikt is. Er wordt onderscheid gemaakt in vier behandelingen; camouflagetherapie, peelings, stikstof of microneedling. Afhankelijk van uw huidtype, het soort pigment en de grootte van de pigmentvlek wordt de beste behandeling geselecteerd. Voor een optimaal behandelresultaat vindt een behandeling altijd in combinatie met thuisproducten plaats. Deze thuisproducten zijn er om vrije radicalen te helpen elimineren zodat pigment minder snel nodig is, om cel-DNA en celstructuren in de huid te beschermen en om de huid weerbaarder te maken tegen aanvallen van buitenaf.

Worden de behandelingen vergoed?

In veel gevallen moet u aanvullend verzekerd zijn en soms is er nog een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Overige aandoeningen