De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.
Onze genen en hormonen bepalen waar er op het lichaam er haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn.
Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.
Hypertrichose
Hypertrichose is overmatige haargroei op de plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Het ontstaat in de puberteit. Vaak zien we dit soort beharing bij donkere huidtypes van Oosterse en Spaanse afkomst.
Hirsutisme
Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker stug haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’. Vaak is deze vorm van overbeharing erfelijk bepaald of ontstaan door een verandering in de hoeveelheid samenstelling van onze hormonen (zoals bij PCOS of hormooninjecties) of door medicatie.
Verder zijn er nog andere aandoeningen die veelal gepaard gaan met ingegroeide haren.
Folliculites barbea
Ingegroeide haren in de baardstreek die gepaard gaan met irritatie en ontstekingen wordt follliculitis barbea genoemd. Ingegroeide haren in de baardstreek komen vaker voor bij mensen met kroeshaar en mensen met erg stugge en dikke beharing. Ook mensen die de haren erg kort afscheren hebben vaker last van ingegroeide haren in de baardstreek.
Acne Inversa / Hidradenitis Supperativa
Acne inversa ook wel hidradenitis supperativa genoemd is een ernstige vorm van acne die vooral in de liezen, oksels en bilplooi voorkomt. Dit is een chronische ontstekingsreactie van de haarzakjes en de talgklieren. Door deze ontstekingsreactie wordt de opening van het haarzakje geblokkeerd. De talg kan hierdoor de huid niet meer uit waardoor een grote verstopping ontstaat. Deze ontstekingen gaan gepaard met veel pijn en pus. Vaak is een combinatiebehandeling van peelings, thuisproducten en laserontharing nodig voor een goed resultaat.
Sinus pilonidalis
Een sinus pilonidalis is een cyste in de bilplooi. Deze cyste ontstaat doordat de haren in de bilplooi ingroeien. Door de ingegroeide haren ontstaat een abces en/of ontsteking. Deze aandoening wordt vaak chirurgisch verwijderd. Daarna is het van belang dat het abces niet weer terugkomt en wordt laserontharing geadviseerd.
Wat kunt u eraan laten doen?
Voorafgaand aan een behandeling vindt er eerst een vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut bekijkt wat voor haargroei er aanwezig is. Zij stelt in overleg met u een persoonlijk behandelplan op en geeft aan welke behandeling het meest geschikt is. Er kan worden gekozen uit de volgende behandelingen; elektrische ontharing of laserontharing. Afhankelijk van uw klachten en uw huidtype wordt de beste behandelcombinatie geselecteerd.